fbpx
Vaše naročilo je uspešno poslano.
Nazaj

Trajnostni turizem v hiši Smogavc

Deli z drugimi

V Gostilni in prenočišču Smogavc smo konec leta 2022 uspešno pridobili vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji – Zeleni ključ (Green Key). S tem znakom se na slovenskem, evropskem in globalnem trgu tudi formalno pozicioniramo kot trajnostna, okolju in družbi prijazna nastanitev ter restavracija. 

Iskanje trajnostnih rešitev v turizmu

Gostilna in prenočišče Smogavc z več kot 30-letno tradicijo v turizmu leži v osrčju pohorskih gozdov, med Zrečami in Roglo v zeleni destinaciji Rogla-Pohorje (Slovenia Green Destination – Gold). Tako namestitev kot tudi restavracija Gostilne in prenočišča Smogavc sta prejela mednarodni certifikat trajnosti –  Zeleni ključ, ki pomeni zavezanost turističnih obratov, da spoštujemo stroge kriterije, določene s strani Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE. S pridobitvijo primarnega znaka Zeleni ključ, enega od znakov v Zeleni shemi slovenskega turizma priznanih, mednarodno veljavnih trajnostnih okoljskih znakov in s podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma, smo v Gostilni in prenočišču Smogavc nadgradili svoja trajnostna prizadevanja in zavezo za iskanje trajnostnih rešitev tudi s članstvom v Zeleni shemi slovenskega turizma in z znakoma Slovenia Green Accommodation – za nastanitev in Slovenia Green Cuisine – za restavracijo.

Trajnost, samooskrba in lokalno pridelana hrana in domači izdelki

Trajnost, samooskrba in lokalno pridelana hrana in domači izdelki so vodilo vizije trajnostne in turistične hiše Smogavc. Že leta 2013 smo v neposredni bližini kmetije in gostilne postavili kurilnico na biomaso, ki ogreva tako domačo kmetijo, gostilno kot tudi nekaj okoliških stanovanjskih in poslovnih objektov in za katero lesne sekance pridobivamo predvsem s čiščenjem ter vzdrževanjem domačih gozdov. Prav tako na kmetiji pretvarjamo sončno energijo v električno preko fotovoltaičnih celic, ki so nameščene na streho objekta, v katerem se nahaja kurilnica, ter na dveh kozolcih. Nova pridobitev v letu 2018, ki predvsem sledi razvoju kmetije v samooskrbno, pa je ogrevan rastlinjak, kjer na 450 kvadratnih metrih pridelujemo zelenjavo, zelišča in začimbe za lastno porabo, predelavo ter deloma za prodajo v domačo gostilno. Naša vizija je, poleg trajnostnega in samooskrbnega delovanja, tudi  obnavljanje ter vzdrževanje starih nasadov sadnih dreves v neposredni in bližnji okolici gostilne ter kmetije ter vzdrževanje gozdnega biotopa s pogozdovanjem mladih dreves avtohtonih sort tega območja. Kombinacijo znanja in možnosti, ki nam jih ponuja okolje, pa želimo deliti tudi navzven kot primer dobre prakse, zato naši objekti ter delo na kmetiji služijo kot učno okolje za učence Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje ter otroke bližnjega vrtca in učence podružnične osnovne šole. Prav tako sprejemamo tudi strokovne skupine, ki bi si želele ogledati našo hišo, kmetijo ter predelavo in povezovanje kmetije in domačega gostinstva v celostno turistično ponudbo.

Kulinarika

restavraciji Gostilne in prenočišča Smogavc –  v kuhinji “Mame Juste” cenimo lokalne izdelke in kuhamo z ljubeznijo, zato se na krožnikih vedno najde kaj sezonskega in lokalnega z domače ali bližnje kmetije. Namestitev nudimo v 13. sobah, opremljenih v pristnem pohorskem slogu, ki so bile pred kratkim tudi prenovljene v skladu z našo trajnostno politiko. Nekaj sob ima obnovljeno staro pohištvo, vse sobe pa imajo v celoti obnovljene in energetsko učinkovito urejene kopalnice. Ogrevanje prostorov ter vode je v celoti urejeno z lastno kurilnico na biomaso, ki jo pridobivamo s čiščenjem domačega gozda ter okoliških gozdov. Del električne energije pa pridobivajo tudi s sončnimi celicami. Gostilna leži v zelenem okolju, obdana z zelenico, ki je zasajena z drevesi in grmovnicami ter mehko prehaja v bližnje pašnike. Vsa voda za vzdrževanje in zalivanje okolice prihaja izključno iz shranjene deževnice.

Zelena Doživetja

Gostje se lahko odpravijo na doživetje v naravo in s sabo vzamejo košarico domačih izdelkov kmetije Smogavc, v kateri so produkti, ki so do košarice prišli kot produkti »km 0«, nekaj pa je produktov okoliških kmetij. Ves pribor ter ostali inventar je iz recikliranih materialov oziroma namenjen ponovni uporabi. Po okoliških poteh se gostje lahko sprehodijo peš ali pa se zapeljejo z električnimi kolesi, zato je ogljični odtis pri naših doživetjih minimalen. Posebno doživetje je tudi sproščanje v leseni brunarici, v celoti narejeni ročno iz lesa pohorskega macesna, v kateri se nahajata dve savni ter panoramski počivalni del z razgledom na pohorske pašnike in gozdove. Tudi lesena brunarica je v celoti ogrevana z lesno biomaso, elektrika pa prihaja od sončnih celic na sosednjem objektu.

Dodaj odgovor