fbpx
Vaše naročilo je uspešno poslano.
Nazaj

Trajnostna in turistična kmetija

“Trajnost, samooskrba in lokalno pridelana hrana in domači izdelki so vodilo vizije turistične kmetije Smogavc.” 

Kmetija Smogavc leži na robu vasi Gorenje pri Zrečah, na najvišji geografski točki vasi. Turistično usmerjena kmetija zadnja leta vse bolj sledi trendu trajnosti in samooskrbe. Že leta 2013 smo v neposredni bližini kmetije postavili kurilnico na biomaso, ki ogreva tako domačo kmetijo kot tudi nekaj okoliških stanovanjskih in poslovnih objektov. Prav tako na kmetiji pretvarjamo sončno energijo v električno preko fotovoltaičnih celic, ki so nameščene na streho objekta, v katerem se nahaja kurilnica ter na dveh kozolcih. Nova pridobitev v letu 2018, ki predvsem sledi razvoju kmetije v samooskrbno, pa je ogrevan rastlinjak, kjer na 450 kvadratnih metrih pridelujemo zelenjavo, zelišča in začimbe za lastno porabo, predelavo ter deloma za prodajo v domačo gostilno.

Izdelke lahko poskusite in za domov kupite v naši predelavi, namensko postavljenem lesenem objektu, za katerega smo sredstva pridobili na razpisu … v letu 2020/2021.
Posebnost naše turistične kmetije pa so tudi košarice domačih dobrot kmetije Smogavc, kjer je pripravljen izbor 5 domačih izdelkov naše kmetije (ter nekaj izdelkov lokalnih kmetij in ponudnikov).
Trajnostno sadjarjenje
Vizija naše turistične kmetije je, poleg trajnostnega in samooskrbnega delovanja, tudi obnavljanje ter vzdrževanje starih nasadov sadnih dreves v neposredni in bližnji okolici kmetije. Tako lahko pri nas najdete več kot 10 različnih starih sort jabolk ter hrušk ter druge različne vrste in sorte sliv, breskev, češenj, višenj, od grmovnic pa ribeza, malin in kosmulj. Poleg svežega sadja, ki ga porabimo v domači gostilni, pa iz sadja pridelujemo tudi sok, kis, žganje ter marmelade in kompote.
Lokalno in medgeneracijsko povezovanje
Kombinacijo znanja in možnosti, ki nam jih ponuja okolje, pa želimo deliti tudi navzven kot primer dobre prakse, zato naši objekti ter delo na kmetiji služijo kot učno okolje za učence Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje ter otroke bližnjega vrtca in učence podružnične osnovne šole. Prav tako sprejemamo tudi strokovne skupine, ki bi si želele ogledati našo kmetijo ter predelavo in povezovanje kmetije in domačega gostinstva v celostno turistično ponudbo.

Domači izdelki kmetije Smogavc

V letu 2018 smo pričeli tudi s kreiranjem domačih produktov pod blagovno znamko Kmetija Smogavc, in tako v letu 2018 že napolnili prve steklenice jabolčnega in grozdnega soka, trenutno pa pod to blagovno znamko pripravljamo že 15 izdelkov s področja prehrane, pijač ter lesenih izdelkov.

Vizija naše kmetije je, poleg trajnostnega in samooskrbnega delovanja, tudi  obnavljanje ter vzdrževanje starih nasadov sadnih dreves v neposredni in bližnji okolici kmetije. Tako lahko pri nas najdete več kot 10 različnih starih sort jabolk ter hrušk ter druge različne vrste in sorte sliv, breskev, češenj, višenj, od grmovnic pa ribeza, malin in kosmulj.

Kombinacijo znanja in možnosti, ki nam jih ponuja okolje, pa želimo deliti tudi navzven kot primer dobre prakse, zato naši objekti ter delo na kmetiji služijo kot učno okolje za učence Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje ter otroke bližnjega vrtca in učence podružnične osnovne šole. Prav tako sprejemamo tudi strokovne skupine, ki bi si želele ogledati našo kmetijo ter povezovanje kmetije in domačega gostinstva v celostno turistično ponudbo.

Vabljeni k ogledu

Sprehod po fotografijah