fbpx
Vaše naročilo je uspešno poslano.
Nazaj

Ekološka Kmetija

“Trajnost, samooskrba in lokalno pridelana hrana so vodilo vizije kmetije Smogavc.” 
Kmetija Smogavc leži na robu vasi Gorenje pri Zrečah, na najvišji geografski točki vasi. Kmetija zadnja leta vse bolj sledi trendu trajnosti in samooskrbe, saj smo že leta 2013 v bližini kmetije postavili kurilnico na biomaso, ki ogreva tako domačo kmetijo kot tudi nekaj okoliških stanovanjskih in poslovnih objektov.
 Prav tako na kmetiji pretvarjamo sončno energijo v električno preko fotovoltaičnih celic, ki so nameščene na streho objekta, v katerem se nahaja kurilnica ter na dveh pomožnih, s tem namenom postavljenih objektov. Nova pridobitev v letu 2018, ki predvsem sledi razvoju kmetije v samooskrbno, pa je ogrevan rastlinjak, kjer na 450 kvadratnih metrih pridelujemo zelenjavo, zelišča in začimbe za lastno porabo, predelavo ter deloma za prodajo v domačo gostilno.

V letu 2018 smo pričeli tudi s kreiranjem produktov pod blagovno znamko Kmetija Smogavc, in tako v letu 2018 že napolnili prve steklenice jabolčnega in grozdnega soka, v letu 2019 pa bomo tema produktoma dodali tudi nove.

Vizija naše kmetije je, poleg trajnostnega in samooskrbnega delovanja, tudi  obnavljanje ter vzdrževanje starih nasadov sadnih dreves v neposredni in bližnji okolici kmetije. Tako lahko pri nas najdete več kot 10 različnih starih sort jabolk ter hrušk ter druge različne vrste in sorte sliv, breskev, češenj, višenj, od grmovnic pa ribeza, malin in kosmulj.

Kombinacijo znanja in možnosti, ki nam jih ponuja okolje, pa želimo deliti tudi navzven kot primer dobre prakse, zato naši objekti ter delo na kmetiji služijo kot učno okolje za učence Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Gorenje ter otroke bližnjega vrtca in učence podružnične osnovne šole. Prav tako sprejemamo tudi strokovne skupine, ki bi si želele ogledati našo kmetijo ter povezovanje kmetije in domačega gostinstva v celostno turistično ponudbo.

Vabljeni k ogledu

Sprehod po fotografijah